menu
Logo Sanus kontaktujte nás
menu
Centra asistované reprodukce SANUS Hradec Králové SANUS Pardubice SANUS Jihlava
Plastická chirurgie Péče o zdraví - hradí pojišťovna Péče o krásu - hradí pacient
Gynekologie Prenatální diagnostika
Lékařská genetika Urologie Ortopedie RTG Rehabilitace
Ordinační doba Kariéra Restaurace Blog

Nevíte si rady? Kontaktujte nás
prostřednictvím našeho formuláře zde.

Blog

Modelace těla liposukcí

01.05.2020

Jsou různé postupy a možnosti odstranění tukové tkáně a modelace lidského těla. Uvedený postup, liposukce, je velmi dobře známý nejen v plastické chirurgii, ale i mezi ostatními lékaři. Tato metoda je často podceňována, co se týče indikace a provedení. Má i svá úskalí a komplikace. Naše zkušenosti na Oddělení plastické a estetické chirurgie Sanatoria SANUS v Hradci Králové, trvající již 25 let, ukazují, že přístup k liposukci i méně rozsáhlých ploch na těle vyžaduje velice pečlivé zvážení a rozhodování o výběru pacientky, přístroje a způsobu anestezie.  Uvedený zákrok provedený bez odborné indikace již předem zaručuje následnou nespokojenost a stížnosti. Vzhledem k tomu, že liposukce někdy není prováděna pouze plastickými chirurgy, ale i dalšími lékaři, nabádáme každého, kdo výkon provádí, nebo podstupuje, k opatrnosti a zvážení každého kroku.

Jak tedy má pacientka postupovat při rozhodnutí ve výběru pracoviště? Především je nutno zdůraznit fakt, že liposukce není léčení obezity. Pouze modeluje tělo a odstraní větší množství podkožního tuku nejčastěji na břiše, na bocích a v oblasti vnitřní strany stehen. Jedná se tedy skutečně o modelaci těla, nikoliv o redukci váhy. 

Pokud se rozhodneme o výběru pracoviště, je nutné vědět, jak dlouho již uvedené pracoviště liposukci provádí, jakou techniku používá a jak je zabezpečena pooperační péče. Dnes je to zcela jednoduché. Stačí se podívat na internet. Nejspolehlivější ale zůstává osobní konzultace na provádějícím pracovišti, kdy se pacientka může ptát na cokoliv a získat tak důvěru v lékaře, který pak uvedený zákrok provádí. V případě nejistoty může zvolit jiné pracoviště. 

Základním pravidlem většinou zůstává, že ne vždy to nejlevnější pracoviště je nejspolehlivější. Na závěr doporučujeme při rozhodování o zákroku a výběru pracoviště několik bodů.

1. U obezity není liposukce vhodným zákrokem.

2. Konzultace o provedení výkonu včetně možných komplikací je nezbytně nutná.

3. Vybrat si pracoviště se zkušenými lékaři, kteří provádějí liposukci již dlouhodobě.

4. Nespoléhat se na příliš časté reklamy, které zaručují nízkou cenu.

5. Zjistit, jaký typ liposukce vybrané pracoviště provádí.

V některých případech, při odsávání většího množství tukové tkáně vyžaduje stav přítomnost anesteziologa. Pokud zvážíme uvedené body, potom  určitě dospějeme v závěru, že pracoviště, které provádí liposukci se spolehlivým zázemím, je nejlepším výběrem. Jedná se o lidské tělo a někdy mohou nastat komplikace.

Na Oddělení plastické a estetické chirurgie Sanatoria SANUS v Hradci Králové  je naší snahou maximálně pomoct, vyjít vstříc pacientům s neuspokojivým tvarem těla a s největší pečlivostí provést výkon ke spokojenosti nejen pacienta, ale i provádějícího lékaře.

Autor: MUDr. Ľudovít Pintér, CSc., Oddělení plastické a estetické chirurgie

nahrávám...