menu
Logo Sanus kontaktujte nás
menu
Centra asistované reprodukce SANUS Hradec Králové SANUS Pardubice SANUS Jihlava
Plastická chirurgie Péče o zdraví - hradí pojišťovna Péče o krásu - hradí pacient
Gynekologie Prenatální diagnostika
Lékařská genetika Urologie Ortopedie RTG Rehabilitace
Ordinační doba Kariéra Restaurace Blog

Nevíte si rady? Kontaktujte nás
prostřednictvím našeho formuláře zde.

Blog

Chirurgická léčba syndromu karpálního tunelu

02.05.2020

Poruchy spánku jsou jedním z dominujících příznaků přetížení člověka dnešní moderní doby. Mezi nejčastější příčiny nespavosti patří stres v důsledku intenzivní pracovní zátěže, zdravotní potíže, nezdravý životní styl nebo problémy v osobním životě. Klidný spánek je přáním mnohých z nás. Zdravý spánek musí být nejenom dostatečně dlouhý, ale zároveň i kvalitní. Dlouhodobě nevyspalý člověk se pak během dne cítí unavený, ospalý, nevýkonný, nesoustředěný, může trpět bolestmi hlavy, poruchami nálad a při déle trvající nespavosti dokonce depresemi. 

V tomto článku se budeme zabývat skupinou pacientů, kteří trpí nespavostí v důsledku nočních bolestí rukou - právě jim, my, plastičtí chirurgové, dokážene efektivně pomoci. Jedná se o pacienty se syndromem karpálního tunelu. Dominujícím projevem tohoto onemocnění je brnění až pálivá intenzivní bolest konečků prstů, hlavně palce, ukazováku a prostředníku. Nezřídka je přítomná bolest celé ruky, která může vyzařovat do zápěstí, předloktí nebo ramena. Brnění velice často obtěžuje pacienty v noci, a to je budí ze spaní, nutí je hledat úlevovou polohu, posadit se, zavěsit ruce z postele dolů nebo ,,protřepat" ruce. 

Noční bolesti rukou patří k dominantním problémům pacientů s touto diagnózou a vedou k přerušovanému a plytkému spánku. Vzhledem k charakteru potíží, pacienti jako první vyhledají neurologa. Diagnóza musí být potvrzena EMG (elektromyografickým) vyšetřením. Podstatou syndromu karpálního tunelu je rozvoj útlaku středního nervu (nervu medianus) v oblasti zápěstí, kudy tento nerv prochází do dlaně přes tzv. karpální tunel. Příčiny vzniku  nepoměru mezi obsahem a kapacitou tunelu jsou stavy po zlomeninách zápěstí a kostní nárůstky, vrozeně úzký karpální tunel nebo zbytnění karpálního vazu. Může nastat i zvětšení objemu procházejících tkání, které je způsobeno: záněty šlach, degenerativními změnami vaziva, obezitou, těhotenstvím, klimakteriem, dnou, revmatoidní artritidou či cukrovkou. Otok šlachových obalů může rovněž nastat v důsledku přetěžování horních končetin a expozicí vibracemi. V minulosti byly popsány rizikové profese např. dojičky, dlouhotrvající práce s vibračními nástroji nebo práce s počítačovou klávesnicí a myší. V dnešní době jsou postiženi pacienti různých profesí a rovněž lidi, kteří nepracují. V důsledku útlaku středového nervu dochází postupně k jeho odumírání. Nejdříve jsou postižena nervová vlákna, která vedou citlivost, právě proto je často prvním projevem tohoto onemocnění brnění palce a prstů. Jedinou účinnou léčbou plně rozvinutého syndromu karpálního tunelu je tzv. dekomprese nervu - tedy uvolnění tlaku na nerv přetnutím karpálního vazu, který tvoří ,,střechu" karpálního tunelu. Jedná se o ambulatní chirurgický výkon, který se provádí v místním znecitlivění a tvrá cca 15-30 minut. Operaci je možno provést klasicky (z malého podélného řezu ve dlani), nebo endoskopicky (z řezu mimo dlaň). Endoskopický zákrok je alternativou ke klasickému výkonu u pacientů, kteří preferují dřívější rekonvalescenci a brzké používání operované ruky. Endoskopický výkon se provádí skrze 2-3 cm kožní řez na zápěstí, kterým se dostáváme přímo do prostoru karpálního tunelu, kde za kontroly zrakem (pomocí endoskopické kamery) provedeme izolované protnutí vazu tak, abychom nepoškodili okolité struktury. Pacienti po obou typech operace rozcvičují prsty a mají doporučeno držet ruku ve zvýšené poloze. Po chirurgickém zákroku udávají pacienti kompletní odeznění nebo podstatné zmírnění nočních bolestí již během pár dnů, citlivost prstů umožňuje pacientovi nejenom plnohodnotný spánek, ale taky návrat k pracovní a sportovní aktivitě v plném rozsahu.

Autor článku: MUDr. Erik Antuš, Oddělení plastické a estetické chirurgie 

nahrávám...