menu
Logo Sanus kontaktujte nás
menu
Centra asistované reprodukce SANUS Hradec Králové SANUS Pardubice SANUS Jihlava
Plastická chirurgie Péče o zdraví - hradí pojišťovna Péče o krásu - hradí pacient
Gynekologie Prenatální diagnostika
Lékařská genetika Urologie Ortopedie RTG Rehabilitace
Ordinační doba Kariéra Restaurace Blog

Nevíte si rady? Kontaktujte nás
prostřednictvím našeho formuláře zde.

Blog

Během patnácti let pomohli na svět téměř dvěma tisícům miminek

11.06.2020

 

Průměrný věk žen, které vstupují do léčby neplodnosti, se pohybuje kolem 34 let. A v posledních letech narůstá. „Zejména u žen hraje věk podstatnou roli v šanci na otěhotnění a donošení gravidity. U mužů je věk podstatným faktorem také. V současnosti se potvrzuje, že je mnohem významnějším, než se původně předpokládalo,“ říká lékař Michal Škurla, který v jihlavském centru Sanus pracuje od jeho založení.  Pokud je léčba cílená a dobře vedená, pravděpodobnost otěhotnění ženy je nejvyšší v prvních cyklech. Po vyčerpání čtyř pokusů, které jsou hrazeny pojišťovnou, se blíží pravděpodobnost úspěchu 90 %, tedy měla by otěhotnět velká většina párů, která o pomoc požádá.

Centrum asistované reprodukce Sanus Jihlava nabízí kompletní spektrum diagnostických a léčebných postupů. Nejmodernější laboratorní vybavení umožňuje optimálně pracovat s pohlavními buňkami a embryi. V případě potřeby zajišťují invazivní metody diagnostiky příčin neplodnosti včetně laparoskopií, a to ve spolupráci s gynekologickým oddělením Nemocnice Jihlava, kde tyto zákroky sami provádějí.

Moderní metody na velmi vysoké úrovni

Navštívit centrum asistované reprodukce by měly páry po roce neúspěšné snahy o otěhotnění. Prvním krokem je důkladné vyšetření a natavení způsobu léčby. „V případě, že nejsou indikovány jiné přístupy léčby, jako jsou třeba intrauterinní inseminace, přistupuje se k léčebnému cyklu s použitím mimotělního oplození, tedy oplození vajíčka spermií mimo tělo ženy,“ popisuje lékař Michal Škurla.  K tomu jsou používané různé přístupy. Od konvenčních, kdy se proces oplození nechá proběhnout přirozeně ve „zkumavce“, až k těm, kdy se spermie vpraví speciálními postupy do vajíčka. Jedná se o tzv. intracytoplazmatickou injekci spermie do vajíčka (ICSI).

Při umělém oplodnění se do dělohy přenáší už jen jedno kvalitní embryo

Po oplození vajíčka je embryo kultivováno v umělém prostředí po dobu pěti dnů. Během této doby sledují embryologové růst embrya a poté vyberou pro transfer do dělohy to nejkvalitnější.  Úspěšnost léčby se pohybuje mezi 40–50 % na jeden léčebný cyklus a je ovlivněna věkem páru, zejména věkem ženy, počtem přenášených embryí, použitím vlastního nebo darovaného vajíčka a mnoha dalšími faktory. Přesto, že před patnácti lety byla úroveň metod na relativně vysoké úrovni, léčba páru pomocí asistované reprodukce byla většinou zakončena přenosem dvou, někdy i třech embryí. Důvodem bylo zajištění co největší šance na otěhotnění. „V současné době jsme schopni léčit páry se stejným úspěchem, ale pouze přenosem právě jednoho kvalitního embrya. Tím je významným způsobem snižováno riziko vícečetných gravidit, které kdysi byly po léčbě asistovanou reprodukcí běžné,“ vysvětluje gynekolog.  Lékaři jsou schopni také embrya vyšetřit na genetické vady ještě před přenosem embrya do dělohy.

Někdy jsou příčiny neplodnosti skryté. Přesto existuje šance mít dítě

Na problémech s otěhotněním se dnes stejnou mírou podílí příčiny na straně muže i ženy. Také platí, že u velkého počtu párů se jedná o situaci, kdy jsou důvody neplodnosti u obou současně. „Část příčin neplodnosti je nám skryta, mluvíme pak o idiopatické sterilitě, nicméně i takové páry dokážeme léčit, i když přesnou příčinu neplodnosti neznáme,“ říká lékař Škurla a dodává, že pokud se páry potýkají s tím, že se jim nedaří počít, nejlepší způsob, jak to začít řešit, je podstoupit doporučená vyšetření, která napoví, jestli je potřebná pomoc v centru asistované reprodukce.

„Vždy mně bavilo odhalovat tajemství medicíny a pomáhat lidem při dosažení snad toho nejdůležitějšího v životě - možnosti mít vlastní děti.“

MUDr. Michal Škurla - vedoucí lékař Centra asistované reprodukce Sanus Jihlava

 

nahrávám...